Monday, 9 May 2016

17 PETANDA BADAN BERASID DAN 9 CARA UNTUK ALKALIKANNYA


Tahap pH dalam badan manusia perlu lebih beralkali dan kurang berasid.



Apabila badan terlalu berasid, organ-organ tidak berfungsi dengan baik dan juga mengakibatkan permasalah total kepada sistem tubuh badan.

Adalah penting untuk anda bagi mengekalkan kesihatan yang baik kepada tahap pH yang anda harus berada setiap masa kerana darah kita harus dalam lingkungan antara pH 7.35 dan 7.45 sedikit berakali
Image result for makanan berasid dan alkali


Tahap pH lebih tinggi atau kurang daripada julat ini boleh menjejaskan pencernaan sistem tubuh badan anda dan boleh menyebabkan kematian apabila julat pH dalam darah berubah tinggi atau rendah dari yang sepatutnya. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa tahu di mana tahap pH badan anda bagi mengekalkan kesihatan yang baik



Jika anda mempunyai keseimbangan pH yang rendah dalam tubuh badan anda maka tubuh anda terdedah kepada masalah-masalah kesihatan berikut;

1. Sistem imun yang lemah 
2. Sakit pinggang, bahu dan leher
3. Penuaan pra-matang
4. Jerawat dan alahan
5. Sakit sendi, pengumpulan asid laktik dan sakit otot
6. Kerosakan gigi dan gusi sensitif atau radang
7. Muntah-muntah, cirit-birit dan loya
8. Risiko yang tinggi terhadap kerosakan radikal bebas
9. Sakit kepala yang berterusan, mengantuk dan kekeliruan
10. Keletihan kronik dan kekurangan tenaga
11. Obesiti, berat badan dan diabetes jenis II
12. Kerosakan kardiovaskular, seperti pengurangan dalam bekalan oksigen dan mengetatkan saluran darah
13. Keadaan jantung, tachycardia dan aritmia
14. Jangkitan buah pinggang dan pundi kencing
15. Jangkitan yis
16. Osteoporosis, tulang rapuh, taji tulang dan keretakan pinggul
17. Masalah pernafasan, batuk dan sesak nafas

Mengimbangi Tahap pH

Badan adalah sebuah mesin yang menakjubkan dan autonomi boleh mengimbangi tahap pH sendiri; Walau bagaimanapun, ia berbuat demikian pada tahap yang sangat berat.

Sebagai contoh, apabila badan menjadi terlalu berasid, darah akan mengambil unsur-unsur alkali membentuk daripada sistem-sistem enzim pencernaan usus kecil. Ini kini mewujudkan persekitaran yang kurang optimum untuk pencernaan.

Ini adalah pengambilan mengapa pemakanan yang sangat berasid boleh menyebabkan banyak penyakit dan gangguan. badan mencuri dari satu kawasan untuk mengimbangi pH yang menghalang sistem yang berfungsi dengan normal.

Uji Keasidan Badan Anda atau kealkalian dengan jalur ph:

Ia adalah disyorkan bahawa anda menguji tahap pH anda untuk menentukan jika pH badan anda memerlukan perhatian segera. Dengan menggunakan jalur ujian pH, anda boleh menentukan faktor pH anda dengan cepat dan mudah dalam privasi rumah anda sendiri.

 Image result for makanan berasid dan alkali

Jika pH kencing anda turun naik antara 6.0 hingga 6.5 pada waktu pagi dan antara 6.5 dan 7.0 pada waktu petang, badan anda berfungsi dalam julat yang sihat.
 
Jika air liur anda kekal antara 6.5 dan 7.5 sepanjang hari, badan anda berfungsi dalam julat yang sihat. Masa yang paling sesuai untuk menguji pH anda adalah kira-kira satu jam sebelum makan dan dua jam selepas makan. Menguji pH anda dua hari seminggu.
Image result for kangen water

Nota: pH membaca anda dapat apabila anda menguji air kencing anda atau air liur BUKAN pH persekitaran dalaman anda, ia adalah pH cecair ini bahawa badan anda menghapuskan. Walau bagaimanapun pH cecair yang badan anda menghapuskan adalah petunjuk yang berguna apa yang sedang berlaku dalam persekitaran dalaman anda termasuk status simpanan alkali anda.
 
Apa Makanan Yang Alkali?

Ia adalah penting untuk memahami beberapa perkara tentang perbezaan antara makanan berasid dan beralkali.

Ia boleh menjadi agak mengelirukan pada mulanya. Sebagai contoh, makanan sitrik seperti lemon dan oren adalah berasid dalam alam semula jadi, tetapi mereka adalah alkali membentuk dalam badan apabila ianya di makan.

Berikut adalah senarai umum makanan untuk dimakan dan mengelakkannya:


Bagaimana Untuk Meningkatkan kealkalian anda

    1. Semak pH anda secara tetap
    2. Minum banyak air (air alkali)
    3. Buang makanan berasid
    4. Menggantikan makan tengah hari tradisional dengan salad hijau yang besar.
    5. Gunakan daun salad dan sayur-sayuran Collard sebagai balutan.
    6. Elakkan makanan yang diproses sebanyak mungkin
    7. Potong soda, gula dan kopi. Minum teh herba, kopi herba dan minuman hijau sebaliknya
    8. Minum kelapa atau badam susu bukannya susu tenusu
    9. Termasuk jus hijau atau smoothie untuk diet anda



Apa yang Anda Makan Matters

Walaupun mengekalkan tahap pH normal akan mengambil banyak usaha, sebaik sahaja anda mula berasa lebih bertenaga dan kesihatan anda secara keseluruhan bertambah baik, anda akan menghargai ganjaran apa yang anda lakukan.

Ia tidak dapat dinafikan bahawa makanan yang anda makan secara langsung memberi kesan kepada kesihatan anda secara keseluruhan. Atau, dalam kata-kata Ann Wigmore, pengasas Institut Kesihatan Hippocrates yang terkenal, "Makanan yang anda makan boleh sama ada menjadi bentuk yang paling selamat dan paling berkuasa perubatan atau bentuk yang paling perlahan dalam racun.


No comments:

Post a Comment